In het spoor van David Attenborough. Menig natuurfanaat trok afgelopen voorjaar naar de cinemazalen voor zijn nieuwste film Ocean. Spoiler alert: we zijn niet goed bezig. Maar daarnaast geeft de film ook een boodschap van hoop. Volgens Attenborough ligt de sleutel voor klimaatherstel in de oceanen. Tijd om hier eens verder in te duiken.


Ocean: schitterende beelden en koude douche met een hoopvol randje
Toegeven? Ik ben een grote fan van David Attenborough en misschien zelfs een beetje jaloers op zijn heerlijke avonturen. Bevooroordeeld of niet, zijn film Ocean laat volgens mij weinig mensen onberoerd. De schade die we aanrichten hakt er fijntjes in en België wordt als één van de boosdoeners genoemd. Toch een schaamtemomentje. Maar het kalf is nog niet verdronken of in de woorden van Attenborough: ‘If we safe the sea, we safe the world.’ Straffe uitspraak, maar met ouderdom komt wijsheid en Attenborough kan met zijn gezegende leeftijd van 99 jaar hier wel in tellen.
Wat loopt er mis onder het oppervlak?
Wat loopt er fout? Klimaatopwarming, vervuiling, overbevissing, … Noem maar op. De film legt vooral de industriële visserij op de rooster. Niemand lijkt zich druk te maken: onder water, uit het zicht. Maar de indrukwekkende onderwaterbeelden tonen wat zich werkelijk afspeelt bij het gebruik van sleepnetten. Bodemsleepnetten razen als bulldozers over de zeebodem. Niet alleen vis wordt geraakt, maar ook complete ecosystemen. Wat achterblijft? Geen visparadijs, maar een onderwaterkerkhof. Bodemsleepnetten kunnen ook nog eens diepgelegen koolstof in de zeebodem losmaken, wat op hun beurt weer bijdraagt aan de oceaanverzuring en klimaatverandering. En vaak wordt er maar één soort gevist, de rest wordt als dood restafval terug in zee gezwierd.
België moet niet onderdoen: sleepnetten schuren over de Noordzeebodem (vaak voor platvissen zoals tong en schol) en laten een spoor van vernieling achter. En dat in gebieden die zogenaamd ‘beschermd’ zijn.
Oplossing in de oceanen
Met zijn citaat ‘If we save our sea, we save our world’, vat Attenborough de realiteit samen dat de gezondheid van de oceaan direct verbonden is met het voortbestaan van het leven op aarde - inclusief dat van ons. Hoezo?
Kort samengevat zorgt de oceaan voor:
- Regulering van ons klimaat door absorptie van warmte en opname van CO2
- Belangrijke productie van zuurstof
- Belangrijke voedselbron
- een volledig ecosysteemnetwerk. Koraalriffen, mangroven en zeegrasvelden beschermen kusten, slaan koolstof op, bieden broedplaatsen aan vissen en bufferen stormen.
Het omgekeerde is ook waar: als we de oceanen vernietigen wordt bovenstaande ook doorgespoeld.
Dat de oceanen ook de oplossing kunnen zijn, is hoopvol. Met een veerkracht om jaloers op te zijn, is herstel mogelijk, zolang we ze maar de kans geven. Bescherming en herstel van oceaangebieden blijkt ook niet alleen lokaal heilzaam te zijn, het ‘spill-over’ effect reikt veel verder. Met andere woorden: gezonde mariene ecosystemen versterken ook de omliggende zeegebieden. Veel soorten migreren, paren of voeden zich over grote afstanden. De beschermde gebieden kunnen daarbij functioneren als kerngebieden binnen een wereldwijd migratie- en voedselweb. Zeezoogdieren, zeeschildpadden, zeevogels, haaien, … ze zijn de beschermers zeer dankbaar. Ook de visbestanden buiten de beschermde zone verbeteren: goed voor de biodiversiteit én de visserij.
Zo blijkt ook uit het voorbeeld dat gegeven wordt in de film. Papahānaumokuākea is niet alleen een tongbreker of scrabble topper, maar ook een gigantisch marien beschermd gebied (meer dan 2,5 keer de Noordzee!) ten noordwesten van Hawaï. Het toont hoe bescherming op schaal ook verderop vispopulaties, migratie en biodiversiteit versterkt — goed voor de natuur én de mens.


Teaser voor deel 2:
In deel 2 bekijken we waar we wereldwijd en in België écht staan met oceaanbescherming — en wat jij zelf kan doen (met of zonder zwembroek).
Bronnen
-
Silverback Films & BBC Studios. (2025). Ocean. Beschikbaar via Disney+
-
CINEA. (2025). Mapping of marine protected areas and their associated fishing activities – Atlantic, Baltic, North Sea and Outermost Regions. Europese Commissie. Geraadpleegd van https://cinea.ec.europa.eu/publications/digital-publications/mapping-marine-protected-areas-and-their-associated-fishing-activities-atlantic-baltic-north-sea-and_en
-
ILVO. (2022). Fishing activities in Belgian waters: Overview and analysis. Geraadpleegd van https://ilvo.vlaanderen.be/uploads/documents/302_Fishery-activities-Belgian-Waters.pdf
Reactie plaatsen
Reacties